Vindu fra Rørosvinduer

Slik vedlikeholder du dører og vindu på hytta

Ei hytte skal kunne vare i generasjoner, og da er vedlikeholdet viktig! Ytterdøra og vinduene er utsatt for vær og vind, og derfor er det lurt å ta godt vare på dem, slik at hytta holder seg like fin og tett i årevis. Godt vedlikehold er et viktig forebyggende tiltak mot skader og skavanker. Her har vi samlet noen tips til hvordan du best kan vedlikeholde dører og vindu på din hytte.

28.juni 2023

Ytterdører og boddører fra Harmonie

Tindes hytter leveres med bod- og ytterdører fra Harmonie. Vedlikehold av disse dørene er både kjapt og enkelt, og holder dem fine i mange år. Vanligvis trengs det bare å vaske dørene, så lenge det ikke har oppstått skader.

For vask av dørene bruker du en klut og vann med mild såpe som ikke inneholder slipemiddel. Unngå vaskemidler og verktøy som kan lage riper eller skader overflata, for eksempel løsemidler eller stålull. For å unngå skjolder når du vasker dørene bør du først dra over med en fuktig klut nedenfra og opp, og deretter vaske døra ovenfra og ned.

Alle ytterdører bør vokses, og vi anbefaler å bruke Harmonie Ytterdør polish 1 til 2 ganger i året. Harmonie Ytterdør polish får du kjøpt på de fleste byggevarebutikker. Ytterdører, særlig mørke, kan falme og miste den fine fargen sin i sola. Det unngår du når du vedlikeholder ytterdøra på hytta regelmessig. Harmonie har en formgaranti på 10 år på alle dører, og garantien forutsetter at vedlikehold er utført. Det er med andre ord flere gode grunner til å ta godt vare på dørene på hytta!

Ytterdører og boddører fra Harmonie

Vindu fra Rørosvinduer

For at vinduene på hytta skal holde seg godt over tid, er det lurt å se over dem og å gjennomføre vedlikehold regelmessig. Utvendig vedlikehold av vinduer er viktig, siden det hindrer fuktinntrenging, svelling og misfarging. Malte vinduer bør kontrolleres hver vår og høst, særlig i værutsatte strøk. Vinduer produsert i heltre vil naturlig gjennomgå noe krymping og svelling gjennom året. Det er vanligvis tørrest sent om vinteren eller tidlig om våren, så det er ofte en velegnet tid for å foreta vedlikehold av vinduene.

Vinduenes plassering vil påvirke behovet for vedlikehold, siden vær, vind, og sol påvirker overflatebehandlinga ulikt. Sørvendte vinduer trenger oftere vedlikehold enn vinduer vendt mot nord. På samme måte vil fasader som er spesielt utsatt for vind trenge mer vedlikehold, særlig når det er i kombinasjon med regn, sludd, og snø. 

Vindu behøver minimalt med innvendig vedlikehold, men det er likevel lurt å se over dem regelmessig, for å unngå at slitasje eller andre problemer bygger seg opp. Mulige vedlikeholdsbehov kan være å pusse og male over små skader i overflata, fjerne smuss og støv, eller stramme skruer. I tillegg bør hengsler og beslag smøres årlig.

Det viktigste, for både dør og vindu, er å følge med på dem – og værforhold – i løpet av året. Da vil du få god oversikt over hvilke deler av hytta som er mest utsatt for slitasje, og når og hvor vedlikehold trengs. Det er en god vane å se over både dører og vindu hver sesong, slik at du alltid har mulighet til å forebygge skader på hytta di, enkelt og kjapt. Da har du ei flott hytte som kan vare i generasjoner!